The Cove/ Ο Όρμος (2009) (Ελληνικοί υπότιτλοι)

φωτο
Δείτε το εδώ και εδώ
trailer

Μια απίστευτη ιστορία μαζικής δολοφονίας δελφινιών καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ και γίνεται ξανά επίκαιρη καθώς τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη η καθιερωμένη ετήσια πρακτική επαναλήφθηκε στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας.

O Έλληνoαμερικανός Λούη Ψυχογιός (Louie Psihoyos), διάσημος φωτογράφος του National Geographic, σκηνοθετεί την ταινία «Ο όρμος» αποτυπώνοντας την ετήσια διαδικασία εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία.

Κάθε χρόνο, δελφίνια σφαγιάζονται με την κάλυψη της Ιαπωνικής κυβέρνησης εκ των οποίων ένα τμήμα αιχμαλωτίζεται ή θανατώνεται κάθε χρόνο στο Ταϊτζί, όπου οι ψαράδες τα οδηγούν μέσα σε έναν κόλπο και τα μαχαιρώνουν μέχρι θανάτου.

Μια ομάδα ακτιβιστών, με τη βοήθεια του πρώην παρουσιαστή Ric O’Barry του πασίγνωστου «Φλίπερ, το Δελφίνι», εξοπλισμένοι με στρατιωτική τεχνολογία και χρησιμοποιώντας στρατιωτικές τακτικές επιχειρούν να αποκαλύψουν τη σφαγή - άγνωστη ακόμη και από τους ίδιους τους Ιάπωνες πολίτες.
Συγγραφέας: Mark Monroe
Σκηνοθεσία: Louie Psihoyos
Cast: Ric O'Barry, Louie Psihoyos, Charles Hambleton, Joe Chisholm, Simon Hutchins, Mandy Rae Cruikshank, Kirk Crack
 

επίσημη ιστοσελίδα
σελίδα στο facebook
Πηγή
Ο Λούι Ψυχογιός μιλά στις Ειδήσεις της ΝΕΤ/ΕΡΤ βίντεο
φωτο

Στην Αρχαία Ελλάδα, οποιαδήποτε απόπειρα κακοποίησης δελφινιού τιμωρούνταν με θάνατο, όμως αυτό κάπου χάθηκε μέσα στους αιώνες... Έτσι ξεκινά το τρέϊλερ του ντοκιμαντέρ "The Cove"... Και αυτά που ανακάλυψε ο Ρικ Ο'Μπάρι, ο σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός και μια ομάδα ακτιβιστών, κινηματογραφιστών και δυτών, σ' έναν μικρό θαλάσσιο όρμο στην Ιαπωνία, ήταν μόνο "η κορυφή του παγόβουνου"...

Ο Λούι Ψυχογιός είναι ενθουσιώδης δύτης και φωτογράφος του βυθού που, με την τέχνη του, αναδεικνύει τη μείωση ενός από τους σημαντικότερους πόρους του πλανήτη μας, του νερού. Το 2005 δημιούργησε μαζί με τον Τζιμ Κλαρκ τον Σύλλογο Προστασίας των Ωκεανών -- Oceanic Preservation Society (OPS facebook) που προσπαθεί να προστατέψει την ομορφιά και τη ζωή των ωκεανών.

Σχετικά με την ταινία "The Cove", ο Λούι Ψυχογιός αναφέρει: "Παρευρισκόμουν σε ένα συνέδριο με τους καλύτερους επιστήμονες θαλάσσιων θηλαστικών, όπου ο Ρίτσαρντ Ο'Μπάρι, ο οποίος αιχμαλώτισε και εκπαίδευσε τον Flipper για την ομώνυμη ταινία και άλλες τηλεοπτικές σειρές, ήταν ένας τους βασικούς ομιλητές της βραδιάς. Την τελευταία στιγμή όμως, η εταιρεία-χορηγός της βραδιάς, η Sea World, απαγόρευσε στον Ρίτσαρντ να μιλήσει. Περίεργος να μάθω γιατί, πληροφορήθηκα ότι θα μιλούσε για έναν μυστικό θαλάσσιο όρμο, από όπου οι διακινητές δελφινιών διαλέγουν δελφίνια για να τα μεταφέρουν σε θαλάσσια πάρκα"...

... "Βλέποντας αυτήν την ταινία, ελπίζω πρώτον ο κόσμος να σταματήσει να πηγαίνει τα παιδιά του στα πάρκα ψυχαγωγίας με δελφίνια, και δεύτερον οι Ιάπωνες να σταματήσουν να τα σκοτώνουν και να τα τρώνε γιατί, εκτός από την ηθική πλευρά του θέματος, το κρέας των ζώων αυτών είναι τοξικό και ακατάλληλο για κατανάλωση. Τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι μολυσμένα κυρίως λόγω της ρύπανσης των ωκεανών από τις δραστηριότητες των ανθρώπων", λέει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ
Πηγή



The Cove (2009) (πρωτότυπο)
Δείτε το εδώ
Bίντεο με τον Louie Psihoyos
Περιγραφή

Στην Αρχαία Ελλάδα, η κακοποίηση των δελφινιών τιμωρούνταν με θάνατο, όμως αυτό κάπου χάθηκε μέσα στους αιώνες. Έτσι ξεκινά το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "The Cove". Και αυτά που αποκαλύπτονται από τον υπερασπιστή των δελφινιών και πρωταγωνιστή της ταινίας Ρικ Ο'Μπάρι, τον σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό και μια ομάδα ακτιβιστών, κινηματογραφιστών και δυτών, σχετικά με όσα συμβαίνουν στον μικρό θαλάσσιο όρμο της Ιαπωνίας, είναι μόνον "η κορυφή του παγόβουνου".

Κατά την εποχή του Αριστοτέλη, οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα δελφίνια ως μυθικά όντα που έσωζαν τις ζωές των θαλασσοπόρων. Όμως εμείς σήμερα μολύνουμε συνεχώς "το σπίτι τους", τα εκμεταλλευόμαστε για διασκέδαση και τα σκοτώνουμε για τροφή.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Ο Όρμος", παραγωγής 2009, σε σκηνοθεσία του Λούι Ψυχογιού και σενάριο του Μαρκ Μονρόε, ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών και κινηματογραφιστών, στην αποστολή τους να εξερευνήσουν έναν κρυφό όρμο, στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, και να φωτίσουν το σκοτεινό του μυστικό. Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες, η ομάδα αποκαλύπτει ότι, στον όρμο του μικρού αυτού παραλιακού Γιαπωνέζικου χωριού, διαπράττεται ένα οικολογικό έγκλημα: Πολλά δελφίνια σφαγιάζονται ανελέητα κάθε χρόνο, ενώ κάποια από αυτά επιλέγονται και αιχμαλωτίζονται για να πουληθούν σε διάφορα θαλάσσια πάρκα. Η ταινία κινείται σε έναν μικρόκοσμο που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη θλιβερή πραγματικότητα του σημερινού μας κόσμου, με έναν τρόπο που σοκάρει, αποτελώντας με δύο λέξεις ένα οικολογικό θρίλλερ.

"Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες απώλειες στο ζωϊκό βασίλειο που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη των δεινοσαύρων", λέει ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούη Ψυχογιός, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο portal Greek Reporter, το Μάρτιο του 2010. "Αυτή τη φορά όμως η καταστροφή προκαλείται από ένα μόνο είδος, τον άνθρωπο, και αυτό δεν είναι μόνον ένα τοπικό πρόβλημα της Ιαπωνίας, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τις άδικες περιβαλλοντικές καταστροφές. Το πρώτο που εύχομαι είναι, βλέποντας αυτήν την ταινία, οι γονείς να σταματήσουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα δελφινάρια και στα πάρκα κολύμβησης με δελφίνια. Γιατί όταν απομακρύνουμε έξυπνα, έμβια όντα από το φυσικό τους περιβάλλον και τα αναγκάζουμε να κάνουν ηλίθια κόλπα για τη διασκέδασή μας, αυτό λέει περισσότερα για τη δική μας νοημοσύνη από ό,τι για τη δική τους. Ελπίζω ακόμα ότι οι Ιάπωνες θα σταματήσουν να σκοτώνουν τα δελφίνια γιατί, πέρα από το ηθικό ζήτημα, το κρέας τους είναι τοξικό και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Θέλω να κάνω ταινίες και να εμπνέω τους ανθρώπους να σκέφτονται και να κάνουν αυτό που η καρδιά τους ξέρει πως είναι σωστό".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου